Över 30 000 biobiljetter till Miséria sålda
Det var fullsatt på flera håll i Sverige när filmen Miséria hade premiär i mitten av september. Filmen hamnade direkt på biotoppen i 24 svenska städer. Med över 10 000 biobiljetter sålda under den första visningshelgen hamnade Miséria dessutom högst upp bland sedda filmer på både Filmstaden och Svenska bio, som har mer än två tredjedelar av biomarknaden. I början av november hade filmen sålt över 30 000 biobiljetter.
Heart Magazine var med på galapremiären den 12 september och såg filmen på biograf Rigoletto i Stockholm, Sveriges främsta galabiograf. Två dagar innan var det premiär i Malmö, sedan i Göteborg och därefter i Stockholm där alla skådespelare dessutom var på plats. Längst fram i salongen satt skådespelaren Mikael Persbrandt med en kartong popcorn, tittade på filmen och verkade trivas. Kändisar som Özz Nûjen, Paolo Roberto och Anna Book var också på plats.
– Jag kände mig hemma, sade Mikael Persbrandt efter galavisningen i Rigoletto och gav filmen tio poäng av tio.
I filmen spelar Ola Rapace gängledaren Chicago på ett så trovärdigt sätt att man kippar efter andan och därefter – efter att ha sett filmen – drar en lättnadens suck när man ser att Ola faktiskt sitter livs levande där framme på första raden i salongen, efter all dramatik som har utspelat sig på filmduken.
Filmens målgrupp är unga i Sveriges förorter med syftet att visa på baksidan av det kriminella livet för att motivera dem att välja en annan väg. Filmen visar att ett kriminellt liv innebär skulder, missbruk, fängelse och misär. Efter premiärvisningen stack Sebastian Stakset inte under stol med att inspelningen hade varit tuff. Att återuppleva det gamla livets svåra prövningar innebar så mycket trauma och smärta att Sebastian tog ett återfall.
– En verklig hjälte är någon som reser sig upp efter att ha fallit, sade Maria Viklund på Heart Film till Sebastian efter att filmen hade premiärvisats och alla skådespelare hade presenterats sig på scenen.
I samband med biopremiären besökte Sebastian Stakset en rad olika tv-soffor, radiostudior och poddar för att berätta om filmen. Reportern Katarina Gunnarsson på P1 Morgon i Sveriges radio intervjuade Sebbe Stax för 15 år sedan när Kartellen poserade med vapen i videos och glorifierade en kriminell livsstil i sina låtar. Den 6 september i år, 15 år senare, träffades de igen och pratade om Jesus, gangsterrapp och att säga förlåt. I intervjun, som även sändes i Studio Ett, reagerade hon på att Sebastian hade förändrats.
– Du har helt andra ögon nu. Det är ganska konstigt. Du har en helt annan blick än då när jag träffade dig på häktet, sade Katarina Gunnarsson.
– Det är det som händer när Jesus flyttar in i hjärtat. Då försvinner hatet, svarade Sebastian Stakset.
Hjälp oss få ut budskapet i Sverige, arbeta förebyggande mot kriminalitet och visa ungdomarna baksidan av gänglivet. Boka en visning till din kyrka, företag eller skola. Då hjälper du även till att sprida filmen samt att finansiera projektet.
För att boka: Mejla maria@heartfilms.se
För programledare Alexander Pärleros i Framgångspodden nu i oktober berättade Sebastian Stakset om känslan av inse att man kan bli förlåten.
– Det gör något med en människa. Det var det som hjälpte mig att komma ut därifrån, sade han för att förklara hur han kunde lämna skulden och skammen han kände på grund av sitt gamla liv.
”Den var tung. Vilket liv. Vilket mörker” sade programledaren om filmen Miséira och fick medhåll från Sebastian:
– De är ju det som är det livet. Mörker, rädsla, hat, fruktan.
Heart Films projektledare Maria Viklund berättar att reaktionerna från många av dem som har sett filmen har varit att detta är ett skrämmande aktuellt ämne och en viktig film.
– Syftet med filmen är att möta dem som är på väg in i eller är fast i gängkriminaliteten och visa baksidan av det livet och att det finns en väg ut. Vi får inte blunda när människor lider, säger Heart Films projektledare Maria Viklund.
– Efter en stor kamp under produktionstiden blev det en stor seger i målgången. Filmen gick bättre än förväntat. Över 30 000 biobiljetter är samma siffror som andra filmer med en betydligt större budget och kraftigare marknadsföring.
– Vi har även fått sms från människor som varit djupt i inne i mörker och sett filmen och fått ett hopp. För kristna har den mer varit som en ögonöppnare. Uppmärksamheten i medier kring Sebastians berättelse har varit mycket stor. Fortsättningen av filmen är Sebastians egen situation i dag, där han liv säger: ”Här är jag i dag. Jesus har förvandlat mig”.
– Den förvandling som vi som följt honom på nära hålla har sett, har på detta sätt även blivit offentlig.
När filmen visades i Riksdagen berättade Sebastian Stakset, Flavia Perez och René Lobos, inför ett fyrtiotal riksdagsledamöter från samtliga partier, att det finns lösningar på gängvåldet.
– Det är inte så vanligt att man lyfter fram det hoppfulla i dessa frågor. Trots att filmen heter Miséria är slutbudskapet att det finns en väg ut ur misären, säger Maria Viklund, som berättar att filmen även ska kunna användas av församlingar för att nå ut till utsatta områden.
– Den fungerar även som en väckarklocka för vanliga svenskar så att de inser vilka tuffa villkor svenska ungdomar lever under.
Sebastian Stakset själv säger att han är skyldig att ”betala tillbaka” till samhället genom att göra gott.
– Jag hade inte levt nu om det inte vore för att folk svarade på mitt rop på hjälp. Så ja, jag känner att det är min plikt att hålla på som jag nu gör. Det är många som befinner sig i nöd där ute, men det är inte lika många som står beredda att att svara på deras rop på hjälp.
– Vi gjorde den här filmen för alla dem som lider där ute, för alla dem som sitter fast i en destruktiv livssituation och alla som längtar efter hopp, avslutar Sebastian Stakset.
Text: Ruben Agnarsson