för en tid som denna
Heart Centers ledare Flavia Perez ser hur det öppnar sig en ny smal ingång in i de allra mörkaste delarna av det svenska samhället.
Flavia Perez växte upp i den kriminella gängmiljön i Stockholm, med rötter i Kartellen-nätverket. Hon leder i dag, tillsammans med sin man Leo, nystartade Heart Center i Stockholm, som vill tända ett ljus i den skuggvärld som hon själv växte upp i.
Flavia och Leo har precis varit med på en begravning relaterad till den senaste tidens gängskjutningar när vi samtalar med henne.
– Vi har varit med på flera begravningar utifrån det som har skett i Sverige på senare tid. Mitt i sorgen och smärtan får vi ändå sprida hopp, berättar hon lågmält.
Hon gläds över tvåvåningshuset ett stenkast från Skogskyrkogårdens tunnelbanestation med lokaler på 300 kvadratmeter, som Heart Center har fått tillgång till.
– Vi fick nycklarna i somras och har börjat jobba så smått nu i höst. Vi har renoverat lokalen och har börjat med själavårdssamtal, stödsamtal, bibelskola och andra samlingar, fortsätter Flavia Perez, som ser framför sig en rad aktiviteter i huset.
Det handlar bland annat om motivationsföreläsningar, tolvstegsprogram, celebrate recovery, föreläsningar för föräldrar, för medberoende, samt föreläsningar om psykisk ohälsa.
– Vi kommer även att ha föredrag om sorgbearbetning och om trauman: Vad det är och hur man kan bearbeta det. I många dysfunktionella familjer i utsatta områden har ett stort antal unga blivit traumatiserade, det har blivit normaliserat där, berättar Flavia som själv utexamineras som kris-, trauma- och sorgbehandlare nu i december.
Flavia Perez är tydlig med uppdraget.
– Oavsett etnicitet, tro eller bakgrund ska man kunna komma och få sina behov mötta, bli bekräftad och sedd, förklarar hon och beskriver den varma och välkomnande gemenskapen i gudstjänsterna i Folkkungakyrkan på söndagskvällarna som en av inkörsportarna.
– Många som kommer dit och får möta den här varma atmosfären där börjar få insikt om att ”Oj, jag är jättetrasig, jag behöver hjälp”. Så de flesta har kommit till Heart Center via dessa samlingar, men vi vill även att man ska kunna komma direkt från gatan, säger hon.
– Heart Center har sitt fokus på själen, känslorna och tankarna. En annan viktig aspekt på vägen till upprättelse är fysisk träning, där Betz Assefa är ansvarig, lägger hon till.
– Vissa kommer för att träna fitness och fighting. Andra kommer för att få samtalsstöd. Det är ett helhetsgrepp för att skapa en positiv spiral, där ande, kropp och själ – alla delar – ska samverka, säger Flavia, som konstaterar att några även har kommit till centret via Hearts Second hand-butik i Haninge.
Flavia skildrar det mörker som i dag är en verklighet för många unga, inte minst för dem som är intagna på statliga behandlingshem.
– Det kan röra sig om unga som ännu inte hunnit bli tonåringar och som är sönderskurna över hela kroppen på grund av ett självskadebeteende, berättar hon.
– Jag ser hur det öppnar sig en ny smal ingång för oss in i de allra mörkaste delarna av samhället. Vi är i kanten av det redan nu. Ju mörkare det blir destor mer kommer vi att få lysa upp. Det behövs många medarbetare för det som väntar, men vi skyndar långsamt, säger Flavia Perez.
Hon berättar att två personer som fått arbetsträning på Second butiken i Haninge nu går i bibelskolan.
– Allt hänger ihop. En av våra starkaste ledare är anställd i Second butiken i Haninge. Och vi åker ett stort team till Barmhärtighetens hus på julmarknaden den 2 december. Det känns som att det är tydligt och klart att arbetet är för en tid som denna.
– Vi går in i bön och fasta, med nattvard, och använder våra andliga vapen för att ge frihet till de fångna. Vi behöver vara vaksamma, inte slarva bort tiden på meningslösa aktiviteter eller fastna i teologiska tvister. Det är mörkare än någonsin. Vi behöver underordna oss Guds allsmäktiga hand.
När han kallar ut oss då kommer vi att gå, inte bara i Andens gåvor utan även med Andens frukt, betonar hon.
– Vi ska blomstra i Andens frukt, lämna efter oss en fragrans av kärlek. Även om vi gör bort oss, står vi kvar. Vi som kristna ska älska varandra.
Flavia Perez berättar att det även kommer att finnas ett poddrum i centret. Tillsammans med Isabella Stakset har de podden ”Helt ärligt” där de möts i ett samtal om hopp, smärta, kaos, utanförskap och föräldraskap.
– Vi räknar med att ge ut en podd i månaden under tiden som vi bygger upp verksamheten här i Stockholm.
Isabella Stakset, som utbildar sig till alkohol- och drogterapeut, kommer att medverka i Heart Center med samtalsstöd och själavårdssamtal.
– Behovet är enormt i Stockholm. Det här är exakt i rätt tid. Att jag valde att börja plugga beror på att vi möter människor varje dag som har en problematik med missbruk. Det är ju inte bara drogberoende, vi möter även människor som utsatts för övergrepp, som har ett medberoende. De här problemen är så vanliga, säger hon.
– Det är mitt i prick att Herren satte mig på den här utbildningen. Det är just dessa problem vi möter och eftersom det är människor vi jobbar med behöver vi ha gedigen kunskap.
Isabella Stakset tycker sig se en ökad desperation i samhället och en växande motivation att lämna en destruktiv livsstil.
– Jag tror det beror på att det har blivit så fruktansvärt mörkt. Det är bara att titta på nyheterna, det är skjutningar nästan varje dag. Numera skjuter man både familj och vänner. Så gott som varje människa som vi stöter på har någon som har gått bort. Det är extremt mörkt här ute och det är oroligt och rörigt i världen säger hon.
Viktoria Nordin kommer att hålla kurser i sorgbearbetning och hjälpa Flavia Perez administrativt med att lägga strukturen i Heart Center.
– Det känns fantastiskt att få vara med och bygga upp en
verksamhet som ger konkret hjälp till människor, från måndag till fredag. Heart Center är som en brygga mellan kyrkan och de problem som finns i dagens samhälle. Jag tror att det här är framtiden för kyrkan, att möta de sociala behov som finns, säger Viktoria Nordin.
Betz Assefa, som sedan i somras är personlig tränare och motivationscoach på Heart Center, är också förväntansfull.
– Vi går nu in i något nytt och spännande. Det gäller att vara väldigt lyhörd, vi springer inte in i det som ligger framför, säger han.
Betz Assefa föreläser i kommuner och skolor om hur han lämnade gängkriminaliteten bakom sig och besöker även kyrkor, både i de nordiska länderna och i övriga Europa.
– Jag talar om hopp, att det finns ett bra liv trots den mörka värld som vi lever i. Jag berättar också om vad Jesus gjort i mitt liv och beskriver hur de som lyssnar kan få uppleva samma sak. Det är som att tända ett ljus i ett rum som är kolsvart, människor blir träffade av Guds närvaro. Ljuset i oss lyser igenom, evangeliets kraft blir synlig, fortsätter han.
Betz Assefa drar paralleller mellan idrotten och det kristna livet.
– Träning är jätteviktigt för helheten. Det ger ett välmående och förhindrar kroppsskador, det har forskningen bevisat. Vi behöver ha en tydlig vision om att ta hand om vår kropp, som Bibeln beskriver som den helige Andes tempel, förklarar han.
– Träning får oss att koppla av från det stressiga liv vi lever. Det handlar om att ta hand om och älska sig själv och träning ger dessutom en disciplin. Det största problemet för människor i dag är att börja se på sig själv med nya ögon. Att börja att ta hand om sig själv är ett fungerande koncept. Vi mår bättre och blir mer mottagliga för att ta emot ett bättre liv.
Drömmen är att Heart Center ska få en egen träningslokal.
– Vi letar efter en bra lokal, men det är ingen stress.
Betz Assefaas vision är tydlig. Orden kommer som en strid ström när han ska förklara vad han menar.
– Att älska människor, att gå en extra mil, handlar om en långsiktig och vardaglig plan. Då kan vi inte vara rädda för människor, vi behöver våga att utmana oss själva. Vi ska vara en välkomstkommitté som villkorslöst omfamnar dem som förlorat hoppet. Herren gör verket men vi behöver vara famnarna som kramar om dem som kommer, betonar Betz Assefa.
– Jesus bor i oss, det handlar om att släppa fram honom. Det är en attityd, en inställning, en handlingsbaserad utgångspunkt.
– Vi ska vara stabila, sanningsbärande ljus i en värld där många vacklar. Att vara Jesus-lik i alla situationer och att tända ett ljus av hopp, det är drömmen. Då behöver vi bryta försiktigheten och fruktan och varken se oss själva för högt eller för lågt. Vi ska omfamna dem som lever i mörker och hopplöshet, vara faders- och modersfigurer för dem som kommer.
Text: Ruben Agnarsson Foto: Rickard Eriksson